De crux van kelder en kostbaar

Afgelopen donderdag de 11e januari een bericht van de NOS: het archief van de Texelse courant staat deels onder water, honderden historische foto’s zijn beschadigd of volledig verloren gegaan.

En dan lees je; honderden historische foto’s zijn beschadigd of volledig verloren gegaan…. Een waardevol archief dat is opgeslagen in een kelder(!).

Extreme waterstanden
Door de vele regen van de afgelopen weken is de grondwaterstand veel hoger dan normaal. Waarschijnlijk is hierdoor water de kelder ingestroomd, door een scheur in de vloer. De nieuwsfoto’s en foto’s die op de vloer stonden waren al weggehaald. Maar een heleboel portretfoto’s, vanaf de jaren zestig, stonden op pallets en leken daarmee veilig. Toen het water nog verder steeg werden deze toch nat; papier zorgt er zelf voor dat het vocht omhoog trekt. Door de foto’s te drogen te leggen hoopt de redactie de schade enigszins te beperken.

Kelderarchief?
Maar waarom wordt een archief met waardevolle stukken in een kelder opgeslagen? Het risico van wateroverlast is immers in een kelder altijd groter dan op een hoger gelegen plek. Er zijn wel mogelijkheden om een kelderruimte echt ‘archief-veilig’ te maken, maar dit vraagt dan om kostbare maatregelen. En is dat de moeite en kosten waard? Is het archief echt financieel kostbaar, of gaat het meer om emotionele waarde?

Veilige en zorgeloze opslag
Waardevolle archieven in kelders, een paar dozen naast het koffieapparaat, een oude garagebox vol ordners; bij View zijn we het allemaal weleens tegengekomen bij onze kennismakingsbezoeken. Het archief is toch niet zo belangrijk, hoe vaak bekijk je die oude stukken nu? Tot het moment dat er iets mis gaat en blijkt dat er echt belangrijke documenten ‘verdwenen’ zijn. Of dat ene belangrijke contract dat nergens meer is terug te vinden, net zoals dat personeelsdossier van de medewerker met wie een arbeidsconflict is ontstaan…. Dan kan het een kostbare zaak worden. Oftewel, een tranendal.

Een goed, veilig en een droog toegankelijk archief, zonder zorgen: Wij van View maken het al jaren mogelijk. Zonder dure investeringen in ruimtes, beveiliging en extra personeel kan iedereen ervoor zorgen dat de kostbare archieven gewoon goed en veilig zijn opgeslagen bij ons. En tegelijkertijd altijd beschikbaar dankzij de online applicatie iView. Ieder dossier (droog) en digitaal beschikbaar.

Bron: nos.nl
Tekst: Wilfred Bussink, eindcontrole Helma Bode.

Deel dit bericht