We worden afgeluisterd en dat is best bijzonder
Google, Apple en Amazon luisteren gebruikers af. Dat blijkt uit verschillende nieuwsartikelen van de afgelopen weken. Het bijzondere aan deze berichten is niet alleen dat ze nu worden gepubliceerd worden omdat deze ontdekking is gedaan. Dit is vooral bijzonder om het feit dat de techgiganten daadwerkelijk afluisteren middels de diensten die ze aanbieden.
Afluisteren was lange tijd iets voor politie en dat mocht alleen met toestemming van justitie. Afluisteren geldt dan als een manier om verdachten op te sporen, maar inmiddels in technologie om af te luisteren voor handen voor meerderen. Voor Google, Apple en Amazon is het een koud kunstje om via Google Assistent, Siri en Alexa mee te luisteren met persoonlijke gesprekken en bezigheden.
Redenen
De redenen die de bedrijven geven voor het afluisteren lijken logisch. Volgens Google maakt ze gebruik van de opnamen om haar diensten juist te verbeteren, in het belang van de gebruikers. Medewerkers van Google luisteren meer met gesprekken en geven zelf aan of Google wel of niet op het goede moment meeluisterde voor een zoekopdracht. Volgens Google is dit nodig om in de toekomst te voorkomen dat de apparatuur meeluistert met gesprekken die niet voor Google bedoeld zijn. Ook voor Apple en Amazon is dit de reden om mee te luisteren. Een anonieme klokkenluider bij Apple geeft aan dat medewerkers via de opgenomen bestanden ook medische gegevens en drugsdeals meekrijgen.
Gebruik van niet optimale technologie
Voor gebruikers is het lastig om te ontkomen aan de diensten. Siri springt wel eens ‘zomaar’ aan, net als Google Assistent en Alexa. In de gebruikersvoorwaarden van de bedrijven staat niet dat er opgenomen bestanden worden beluisterd door medewerkers om de technologie te verbeteren. Hoewel afluisteren verboden is zonder dat een gebruiker daarmee heeft ingestemd, lijkt het erop dat de techbedrijven al een tijdje hun gang kunnen gaan en op deze manier privacygevoelige informatie kunnen verzamelen. Inmiddels hebben Apple en Google aangegeven in Europa te stoppen met het uitschrijven van opnamen.
Privacywetgeving bij Apple en bij View
Omdat de technologie sneller gaat dan de wetgeving, is het de vraag of de bedrijven ingaan tegen de privacywetgeving. Dat is bijzonder, want de medische gegevens die Apple via Siri kan afluisteren, moeten bij View onder strikte regels bewaard worden. Met strenge maatregelen zowel in het bedrijfspand als in de online omgeving van View, iView, doet View Document Management er alles aan om de gegevens goed te beveiligen. Daar waar Apple, Google en Amazon hun gebruikers niet duidelijk laten weten dat hun diensten meeluisteren, brengt View haar klanten duidelijk op de hoogte van veiligheidseisen en het voorkomen van datalekken van eigen gegevens.
Advies nodig?
Heeft u advies nodig bij het veilig opslaan van privacygevoelige informatie binnen uw bedrijf? Of zoekt u naar een bedrijf die uw archief veilig kan opslaan, zowel fysiek als digitaal? View staat voor u klaar. Neemt gerust contact met ons op, dan kunnen we samen kijken naar een passende oplossing.