Paradise Papers gelekt
Afgelopen weekend zijn door een aantal grote Nederlandse en internationale kranten de Paradise Papers bekend gemaakt. Het is een lek van 13,4 miljoen bestanden waarin informatie staat over de manier waarop grote ondernemingen hun vermogen beleggen. Het is hiermee de grootste lek ooit in de geschiedenis van de journalistiek. Grote namen zoals Facebook, Nike en de Britse koningin zijn schuldig aan belastingontduiking volgens de laatste mediaberichten.
Panama Papers
In 2015 was er een lek van vertrouwelijke documenten over belastingontwijking, de zogenoemde Panama Papers. In deze bestanden kwamen ‘legale’ belastingontwijking, belastingfraude en andere illegale praktijken aan het licht. Veel Nederlands zouden via een Panamees tussenpersoon bedrijven hebben opgezet in belastingparadijzen.
Legale belastingontduiking
Afgelopen weekend kwam het vervolg op deze Panama Papers naar buiten via het internationale journalistencollectief ICIJ. Uit de Paradise Papers blijkt dat men miljarden belastinggeld wegsluist via slimme constructies. De grote namen en ondernemingen beweren echter dat zij geen fiscaal voordeel hebben ondervonden. Zij betalen lokale belastingen en volgen de wet. Juridisch is het dan ook toegestaan. Experts worden ingehuurd om uit te vinden hoe miljoenen bespaard kunnen worden via de legale weg. De Panama Papers gaan nauwelijks over het witwassen van geld, maar voornamelijk over het ‘legaal’ ontduiken van belastingen. Moreel is het een ander verhaal. Bedrijven mogen beweren dat zij lokale belastingen betalen, dit betekent nog steeds dat het eigen land er niet van profiteert. De ophef is ontstaan omdat het niet gewenst is dat mensen en bedrijven hun geld verdienen in een land, en vervolgens geen belasting in dat land betalen.
Nederland als belastingparadijs
Ook Nederland dient voor veel bedrijven als belastingparadijs. Zo wist Nike jarenlang zijn omzetten buiten het zicht van de Amerikaanse belastingdienst te houden en sluisde het via Nederland een miljard dollar door naar belastingparadijs Bermuda. Naast Nike zijn ook andere grote ondernemingen en grote namen de afgelopen dagen onderwerp van gesprek geweest. Grote hoeveelheden vertrouwelijke informatie is ongevraagd op straat komen te liggen. De Paradise Papers laten hiermee zien dat veilig archiefbeheer van groot belang is en ook altijd zal blijven.
View
Bij View doen wij er alles aan om onze informatie zo veilig mogelijk op te slaan en te beveiligen, zowel fysiek als online. Wilt u informatie over archiefbeheer bij View? Neem gerust contact met ons op en dan kijken we samen naar een gepaste oplossing voor uw bedrijf of instantie.