Oproep tot data lekken
Royaltyjournalist Marc van der Linden belandde vorige week in het Amsterdamse UMC na een herseninfarct. Maandagavond deelde hij een video op Instagram, om volgers op de hoogte te brengen van zijn herstel. Tot zover niets bijzonders, het is te hopen dat hij weer volledig herstelt.
Maar voor juice-vlogger Yvonne Coldeweijer was het aanleiding om “spionnen in het VUMC” te vragen meer informatie te delen over zijn toestand, “Want ik zou hier heel graag iets over vragen”. Na een woedende reactie hierop van Vander Linden bleek Coldemijer ‘van VUMC-spionnen’ al meer informatie te hebben gekregen.
Het ziekenhuis zelf heeft via Twitter laten weten ‘niet blij’ te zijn met deze oproep. De privacy van patiënten is van groot belang. Medewerkers hebben laten weten dat zij uiteraard nooit zouden lekken uit medische dossiers, dit hoort bij de beroepscode. Vanwege het medisch beroepsgeheim is dit ook gewoon verboden.
Een oproep tot lekken is volgens Bart Jacobs, hoogleraar Cybersecurity aan de Radboud Universiteit, dan ook een oproep tot een strafbare handeling. Het Openbaar Ministerie moet bekijken of Coldeweijer kan worden vervolgd voor opruiing of uitlokking.
Ziekenhuizen en AVG
Ziekenhuizen hebben strenge voorschriften voor het personeel over het omgaan met patiëntendossiers. Inzage in een dossier is alleen toegestaan als er een medische reden voor is. Wanneer medewerkers zonder reden een dossier inzien, is dit in strijd met de AVG.
Tientallen medewerkers bekeken in het verleden bijvoorbeeld het dossier van Samantha de Jong, ofwel Barbie, in het Haagse Haga-ziekenhuis. Reden voor de Autoriteit Persoonsgegevens het ziekenhuis een boete van € 460.000 op te leggen.
Yvonne Coldeweijer heeft intussen laten weten dat zij helemaal geen oproep heeft gedaan aan personeel van het ziekenhuis. “Er lopen ook patiënten en bezoekers rond in het ziekenhuis”.
Een bizar verhaal, waarin maar weer eens blijkt dat omgangsvormen, normen en waarden bij sommige mensen ver te zoeken zijn.
Bron: nos.nl