Krantenarchief via speakerassistenten
De Britse regionale uitgever Archant heeft haar archief gedigitaliseerd. De kranten vanaf 1870 staan nu digitaal opgeslagen en dat biedt mogelijkheden. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek meldt dat de uitgever haar archief beschikbaar maakt via smart speakers.
Gebruikers van de smart speakers, zoals Google Home of Amazon Echo, kunnen straks aan hun device vragen wat er op een bepaalde datum in hun regio is gebeurd. Natuurlijk zover het archief van de kranten teruggaat.
Proces van digitaal maken
Het proces van het digitaal maken van het archief is interessant. Zo’n 400 vrijwilligers hielpen mee, nadat bleek dat scans met automatische tekstherkenning soms niet helemaal goed werkten. Het archief was oud, waardoor er scheuren in het papier zaten. Ook de verkleuring van het papier maakte het lastig om de teksten automatisch te generen. De vrijwilligers hebben geholpen de teksten te controleren en te herstellen waar nodig.
Digitaliseren bij View
Voor View zijn dit mooie berichten die aansluiten op onze branche. We vinden het bijzonder om te zien wat de mogelijkheden zijn van zo’n oud en enorm groot archief. View focust zich niet op krantenartikelen, maar op archieven met voornamelijk privacygevoelige informatie. De archieven die View verwerkt, door ze bijvoorbeeld te digitaliseren of op te slaan in ons depot, zijn niet bedoeld om op te vragen via smart speakers. Maar dat dit mogelijkheden van oud archief zijn, geeft ook de kracht aan van een fysiek archief. Hoe uw archief er ook uitziet, View helpt u graag verder met vraagstukken op het gebied van digitaliseren of opslaan, of misschien wel allebei? Mocht u vragen of hulp nodig bij de organisatie van uw archief, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.