Geen GGiD
Een ‘vastgelopen’ digitaal dossier jeugdgezondheidszorg. Nee, niet gehackt, geen ransomware, maar een project waar de stekker uit wordt getrokken.
Sinds 2008 hebben gemeenten een wettelijke verplichting om binnen de jeugdgezondheid cliëntgegevens digitaal vast te leggen. Drie GGD’s (Hollands Noorden, regio Utrecht en Twente) gaven in 2016 samen opdracht voor de bouw van een nieuw digitaal dossier, schreef RTV Oost deze week. Een omvangrijk project, dat bijna 13 miljoen ging kosten.
Dit zogenoemde GGiD moest ervoor zorgen dat professionals, maar ook ouders en kinderen toegang hebben tot gegevens en zo beter kunnen (samen)werken. Met natuurlijk waarborgen voor veilige opslag, controle op toegang, bevoegdheden enzovoorts.
“Helaas blijkt dat na een lang proces, dat moeizaam is verlopen, een verschil van inzicht is ontstaan over de kwaliteit en functionaliteit van het GGiD”, aldus GGD Twente in een verklaring. Waar het precies mis is gegaan willen de betrokkenen niet melden, er volgen in de betrokken regio’s nog evaluaties.
Na eerdere problemen met medische gegevensuitwisseling en delen van dossiers (b)lijkt het een onuitvoerbare klus. Terwijl iedereen ervan overtuigd is dat het goed, zorgvuldig beschikbaar hebben van (medische) dossiers voor kostenbesparing, minder werkdruk en meer veiligheid van patiënten of cliënten zorgt.
Bij View is het zorgvuldig bewaren van dossiers, op papier en/of digitaal al jarenlang gebruik. Met iView heeft iedereen die daartoe gemachtigd is ook de mogelijkheid dossiers op te vragen en in te zien. Het kan dus wel.
Bron: nos.nl