Digitalisering leidt tot hard ingrijpen ING
Activiteiten bij de ING in de Gelderse hoofdstad Arnhem werden de laatste jaren steeds minder. Waar in hoogtijden nog 3.500 mensen aan het werk waren, waren dat er in 2015 nog maar 650. In 2014 was er nog sprake van een verhuizing van ING Arnhem naar een kleiner gebouw, maar door de oprukkende automatisering en digitalisering raakten te veel afdelingen overbodig, waardoor ING Arnhem geen toekomst meer heeft.
Eind volgend jaar zal het gebouw in Arnhem sluiten. Ontwikkelingen gingen de laatste maanden zo snel dat onlangs ingezette strategieën compleet achterhaald werden, bijvoorbeeld door de komst van de ING app. Nu wil de bank efficiënter en flexibeler gaan werken, onder andere door afdelingen ‘samen te smelten’. ING Arnhem levert zo’n 600 banen in, maar belooft medewerkers van wie het werk niet verplaatst kan worden naar een andere locatie actief te begeleiden bij het vinden van ander werk binnen of buiten ING. Veel werknemers zullen verplaatst worden naar andere locaties, wat onder andere in Leeuwarden zorgt voor structureel meer arbeidsplaatsen. De razendsnelle digitalisering en automatisering van het bankieren zorgt ervoor dat enkele functies binnen het bankwezen overbodig raken.
Het zorgt echter ook voor kostenbesparing en betere prestaties, wat ten goede komt aan de klanttevredenheid. Klanten verwachten te kunnen bankieren op de manier die zij willen, en banken moeten meegaan in deze ontwikkeling.