De glazen mens…
Een paar weken geleden ging het in dit nieuwsoverzicht over een documentaire (“In Europa”) waarin o.a. verteld werd over de Stasi-archieven. Na de val van de muur werd alles op alles gezet om zoveel mogelijk te vernietigen. Uiteraard om de identiteit van de “verklikkers” te beschermen; het is nogal wat als blijkt dat je eigen broer niet te vertrouwen was.
Andere tijd
De val van de muur was eind 1989; nog niet zo lang geleden, maar toch een compleet andere tijd! Nauwelijks mensen met privé-computers, geen internet, geen mobiele telefoons… Alle informatie die over mensen bekend was, was verkregen door het afluisteren van (vaste) telefoons, film- en foto-opnamen en informatie van mensen uit hun omgeving. Vandaar de enorme ruimtes vol archiefkasten, de pogingen daarvan zoveel mogelijk te versnipperen, verscheuren of verbranden.
Wat Google weet
Hoe anders is dat nu: door al onze bezigheden kan iedereen van alles over ons te weten komen. Google je iemands naam, dan vind je al van alles; informatie die wij zelf “weggeven”. Door gebruik te maken van Gmail, Google Maps, WhatsApp, Facebook en ga zo maar door. Allemaal super handig natuurlijk, maar ieder gebruik zegt iets over onszelf. Waar ben je geweest, met wie, hoe laat was je nog actief met je telefoon, in welke producten ben je geïnteresseerd? Zoek maar eens naar nieuwe winterlaarzen en je weet zeker dat advertenties voor laarzen de komende periode steeds langskomen. Maar ook: waar woon je, bij welke bank ben je, wie zijn je relaties? En je computer of telefoon “openen” zonder steeds een wachtwoord in te typen, maar gewoon met gezichtsherkenning , is toch heel handig? Zo komt jouw foto ook in de database terecht. Het verkrijgen en opslaan van deze informatie is deels te voorkomen; bij instellingen kun je bepaalde dingen blokkeren. Maar wie doet dat? Wie leest altijd de algemene voorwaarden helemaal door? In de praktijk is het vaak gewoon “bevestigen” als je een nieuwe app installeert.
De glazen burger
Niet alleen de internetgigant weet van alles over ons, ook de overheid. Privacy en wat de overheid allemaal over u opslaat en weet.. Inderdaad: je BSN, je reisgedrag (met de OV-chipkaart), je bezittingen en inkomsten zijn allemaal geregistreerd. Het is heel handig dat de belastingdienst je aangifte al grotendeels voor je invult, maar alleen al hieruit blijkt dat ze dit allemaal gewoon weten. Nieuw paspoort betekent je vingerafdruk afstaan, via je telefoon is te volgen waar je wanneer was en verkeers- en bewakingscamera’s leggen je vast. “Ik doe niets verkeerds, dus ik heb niets te verbergen”, hoor je vaak. Maar misschien is het toch goed je te realiseren hoeveel er over jou door anderen te vinden is. En dan toch maar eens die voorwaarden doorlezen of bepaalde “bewaar”-functies uitschakelen…
Content is gerealiseerd door: Helma Bode, scribia.nl