Een PDF-je…
Kaarten voor de schouwburg besteld: wil je die als “echte” kaarten per post, of als Pdf-je via de mail? Zo gewoon, dat maar weinig mensen erbij stilstaan dat dit toch wel een bijzonder systeem is… Sinds ongeveer 1993 is het “portable document format”, waarvoor de letters pdf staan, de standaard voor elektronische documenten en formulieren. Sinds 2008 is de pdf zelfs een internationale standaard, door de ISO (Internationale Organisatie voor Standaardisatie) vastgelegd.
Het maakt niet uit met welk programma of welk platform je een pdf maakt, de afbeeldingen, lettertypen en indeling blijven gelijk. Als het gaat om een document dat weer in zijn oorspronkelijke vorm gereproduceerd moet worden, is pdf dus de standaard. Het grote voordeel van een pdf is natuurlijk, dat het er op allerlei apparaten hetzelfde uitziet; zowel om te bekijken als om te printen. Op welk platform je het bestand ook opent, het ziet er hetzelfde uit. Handleidingen en gebruiksaanwijzingen worden tegenwoordig dan ook veel minder op (duur) papier meegeleverd dan als pdf, bijvoorbeeld op een CD-rom.
Pdf’s worden meestal gelezen met behulp van Adobe Reader, dat je gratis kunt downloaden. Maar er zijn meerdere pdf-lezers beschikbaar en de internetbrowsers Chrome en Firefox kunnen het rechtstreeks weergeven. Apple-gebruikers krijgen een meegeleverd programma “Voorvertoning” om pdf mee te openen. Vaak wordt gedacht dat een pdf-bestand veel veiliger is dan een ander bestand; dit is niet helemaal waar. Het is voor de gemiddelde gebruiker lastig te kopiëren of ontsleutelen, maar onmogelijk is het niet.
Bij View Document Management slaan we digitale documenten op als PDF/A (Archivable), een speciale variant van het gewone PDF-formaat die specifiek ontwikkeld is voor archivering. Bij deze manier van opslaan staat de zekerheid van een correcte weergave op de lange termijn voorop. Geen “toeters en bellen”, maar een overzichtelijke, statische pagina-content. Zo is de gebruiker er zeker van dat alle gegevens op termijn weer prima toegankelijk en duidelijk zijn.
Content gerealiseerd door Scribia, Helma Bode