Als je iets bewaard, dan heb je nog eens wat
Eigenlijk is een archief een grote verzameling van informatie. Informatie waarvan je weet dat je het nog eens nodig zal hebben (of niet), zoals de informatie in medische dossiers, zaakdossiers of archief met informatie over leerlingen of studenten. Maar van sommige informatie is het best bijzonder dat het zo goed bewaar is gebleven, zo weten we nu bijvoorbeeld dat het eerste frietje in Nederland 150 jaar geleden op een kermis in Breda werd verkocht.
Er is ooit iemand geweest die heeft bedacht dat het belangrijk is om te archiveren dat het eerste frietje toen werd verkocht. Zouden ze toen al geweten hebben dat dit een ‘belangrijk’ moment in de geschiedenis zou zijn? Inmiddels is het frietje niet meer weg te denken, maar ik kan mij niet voorstellen dat ze dat destijds al wisten. Toch bleef die informatie bewaard en kan de NOS nu, 150 jaar later, verschillende feiten melden over de goudgeel gebakken aardappelreepjes.
Nog verder terug
Het eerste Nederlandse frietje werd ‘pas’ 150 jaar geleden verkocht, maar heel ver daarvoor, ergens rond 1850 werden de eerste gefrituurde aardappelen gegeten. Ook die informatie is bewaard gebleven. Er waren geen computers waarin de informatie voor eens en altijd werd opgeslagen. Enkel en alleen het geschreven woord over dat moment, geeft ons nu de kans deze informatie nog te achterhalen.
Geschiedenis schrijven
Zonder dat ze het wisten, de eerste frietverkoper op de kermis in Breda en de eerste persoon die ooit een aardappel frituurde, schreven zij geschiedenis waar we het tot op de dag van vandaag nog over hebben. Misschien is het een luchtig onderwerp, maar inmiddels weten we zelfs hoeveel frietjes de gemiddelde Nederlander per jaar naar binnen werkt. Dat wordt bijgehouden en vervolgens komt dit af en toe in het nieuws als blijkt dat daar aanleiding voor is. En daarmee schrijven we iedere dag geschiedenis, zonder dat we dat misschien doorhebben. Iedere dag leggen we meer en meer archief aan. Wie weet wat daar tussen zit voor over 150 jaar?
Maar of we de gefrituurde aardappelreepjes dan ‘patat’ of ‘friet’ moeten noemen, dat is dan weer nergens te vinden.
Geschiedenis in uw archief?
Zonder goed archiefbeheer hadden wij nu waarschijnlijk niet meer geweten dat het eerste frietje destijds werd verkocht. View helpt u graag uw archief goed beheren. Met verschillende beheeroplossingen zorgen wij er samen met u voor dat de informatie in uw archief goed vindbaar en opgeruimd is. Dat kan zowel fysiek als online, met fysiek archiefbeheer of online via iView. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.