Japan neemt afscheid van de floppy disk

Afscheid van de wat? zullen vele mensen van de generatie Z zich afvragen, maar lees verder en dan wordt het meer duidelijk. Bijna twee jaar geleden schreven we er al over….. In het technologisch ontwikkelde Japan, eiste de overheid dat voor verschillende aanvragen gebruik moest worden gemaakt van diskettes, cd’s of minidiscs. Gegevensdragers die in ons land voor veel jongeren totaal onbekend zijn. Sony stopte als laatste bedrijf met de productie van de floppy in 2011 en toch bleef op de Japanse werkvloer deze vorm van dataopslag gemeengoed.

Digitale Transformatie

De Japanse minister van Digitale Zaken, Taro Kono, beloofde bij zijn aantreden in 2020 dat verouderde apparatuur en technologie zouden worden losgelaten. Twee jaar later liet hij weten de regelgeving te gaan aanpakken en in juli 2024 was het dan eindelijk zo ver: “We hebben de oorlog tegen de diskettes gewonnen”, meldde hij. Zijn volgende aandachtspunt: het faxapparaat. (gaan wij ook nog over schrijven, faxen..)

Traditie

Japan is dan wel een technologisch ver ontwikkeld land, tegelijkertijd is het een land van tradities. Veel bedrijven eisen nog steeds dat officiële documenten worden bekrachtig met een uitgesneden persoonlijke stempel, de ‘hanko’. Ook hieraan probeert de overheid een eind te maken. Daarnaast blijken veel werknemers van bedrijven een weerstand tegen verandering te hebben. Zij faxen liever dan een e-mail te sturen…Misschien dat diskettes nu ‘collectors items’ gaan worden. Op X vroeg iemand zich af of ze misschien wel op veilingsites terecht gaan komen.

Ook nog ‘oude’ gegevensdragers ergens liggen? Leuk om te bewaren wellicht, maar de bestanden die erop staan zijn natuurlijk veel beter en veiliger te bewaren. Misschien is iView een idee?

Bron: De Gelderlander 6 juli 2024

Tekst en opmaak: Helma Bode

Deel dit bericht