Computeraids

Ook genoten van de Avondshow met Arjen Lubach? Met speciale aandacht voor ‘Ransomware’, of, zoals het bij de VRT in 1989 werd genoemd: Computeraids.

In die tijd, toen er nog geen internet gebruikt werd, kon een computer alleen besmet worden als er een geïnfecteerde floppy disk van de ene naar de andere computer ging. Een gevalletje ‘onveilig contact’ dus ?.

Ransomware is een virus dat je computer gijzelt en je bestanden op slot zet. Degene die het virus verspreidt vraagt vervolgens losgeld. Na betaling worden je bestanden dan weer vrijgegeven. Bij het eerste geval, zoals gezegd in België, moest er 189 dollar worden betaald. Tegenwoordig worden er vaak gigantische bedragen gevraagd, het hacken is wereldwijd een miljardenbedrijf.

Er worden regelmatig grote, belangrijke projecten mee gesaboteerd. De eigenaar van een belangrijke pijpleiding in de V.S. betaalde dan ook 4 miljoen dollar om deze weer te kunnen gebruiken. Maar ook overheden, gemeentes, grote bedrijven: een aanval met ransomware legt alles eenvoudigweg plat.

Er wordt geadviseerd niet te betalen; dit is de enige manier om de hackers uiteindelijk te laten stoppen. Maar is dit een optie als je niet verder kunt met je bedrijf of instelling?
Voorkomen dat je het virus ‘oploopt’ is natuurlijk het best. Voorzichtig zijn met berichten openen, goed gebruik van wachtwoorden zijn essentieel. Net als het regelmatig maken van back-ups, opslag op andere plekken.

Het is verstandig af en toe een hack-aanval te simuleren. Wat gebeurt er dan, kun je dan als bedrijf nog verder, wat is je ‘plan B’?
Bij View is dit onze grootste nachtmerrie. Reden om heel alert te zijn en op alle mogelijke manieren te voorkomen dat het ons overkomt. Geïnteresseerd hoe wij dit doen? We leggen het graag persoonlijk uit. Zodat de leus: ‘computeraids is coming back to Belgium’ waarheid wordt.

Kijk hier het fragment terug:
https://youtu.be/fuO_yUE3RM8

Deel dit bericht