Veilig databeheer

Data was lange tijd een bijproduct voor organisaties, maar dat is al lang achterhaald. In elk bedrijf groeit de hoeveelheid data exponentieel en organisaties zijn tegenwoordig veelal data-gedreven. Het beveiligen van data is dan ook van groot belang. Desondanks is databeveiliging in veel bedrijven niet goed geregeld. Informatie is vaak los van elkaar op verschillende plekken binnen een organisatie opgeslagen. Dit maakt databeheer complex en geeft cybercriminelen in sommige gevallen vrij spel. 

Datalekken
Cybercriminaliteit kost Nederland jaarlijks zo’n 10 miljard euro en heeft grote schadelijke gevolgen voor bedrijven. Niet alleen financieel, maar ook de bedrijfsreputatie leidt eronder. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot faillissement. Reden genoeg dus om databeveiliging in orde te hebben. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet het geval is bij veel organisaties. Tweede derde van de organisaties heeft geen idee hoeveel data er zijn en tot hoeveel schade een eventuele hack leidt. Daarnaast beschermt bijna 80 procent van de organisaties haar meest kritieke of waardevolle data minder goed dan data met weinig waarde.

Focus op waardevolle data
Vanwege financiële en technische redenen is het voor veel organisaties niet mogelijk om alle data te beschermen. De focus zou daarom moeten liggen op die meest kritieke en waardevolle data, en niet op minder waardevolle data zoals in veel organisaties het geval is. Wat die kritieke data is, hangt af van het bedrijf. Het is niet makkelijk om dit uit te zoeken, maar er zijn tools die kunnen helpen bij databeheer. Het belangrijkste is om werknemers te vragen hun belangrijkste data te classificeren om zo een goed overzicht te krijgen. Op basis daarvan kunnen inschattingen en plannen worden gemaakt.

View
Heeft uw organisaties meer tips en tricks nodig omtrent veilig en betrouwbaar databeheer? Of wilt u uw archiefbeheer uit handen geven? Neemt contact op met View en we maken graag een afspraak.

Deel dit bericht