Oorlogsbronnen

Scholieren die een werkstuk moeten maken, leraren die een geschiedenisles meer inhoud willen geven, iedereen die wil weten wat er in zijn omgeving in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd… Allemaal mensen die meer informatie willen over deze periode.

Nu is er ongelooflijk veel materiaal beschikbaar: foto’s, administraties, dagboeken, kranten, brieven, persoonsbewijzen en ga zo maar door. Maar veel materiaal ligt opgeslagen in musea, archiefinstellingen en bibliotheken. Dus waar vind je de informatie die voor jou relevant en interessant is?

Om wegwijs te worden in het doolhof van informatie is er een nieuw samenwerkingsverband opgezet, het Netwerk Oorlogsbronnen, bestaande uit tientallen organisaties. Van lokale en regionale archieven, stichtingen, musea, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed tot het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zij allen hebben hun bronnen beschikbaar gesteld. www.oorlogsbronnen.nl is het startpunt voor iedereen die informatie wil over alles rondom de Tweede Oorlog, inclusief de aanloop daar naartoe en de nasleep. De focus ligt op 1940-1945 en het omvat het toenmalig Koninkrijk der Nederlanden. Via de site is toegang mogelijk tot maar liefst 12 miljoen originele bronnen. Deze digitaal toegankelijke bronnen worden via technieken verbonden; alles wat over dezelfde plaats, persoon of onderwerp gaat wordt gekoppeld. Ideaal om bijvoorbeeld gegevens over je eigen woonplaats te vinden. Nog lang niet alle bronnen zijn gedigitaliseerd en sommige bronnen zijn (nog) niet openbaar beschikbaar vanwege de AVG/Archiefwet. Maar de site wordt wel doorlopend aangevuld met nieuw beschikbaar gekomen bronnen.

De bronnen mogen, onder vermelding van “Oorlogsbronnen.nl” en de naam van de beherende instantie, worden gebruikt. Naast de genoemde site is er, op initiatief van het Netwerk Oorlogsbonnen, ook de site www.oorlogslevens.nl. Hier is informatie te vinden over personen uit de oorlog. Het Netwerk wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS en krijgt een bijdrage van het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Content is gerealiseerd door: Helma Bode, scribia.nl

Deel dit bericht