CollectieCentrum Nederland (CC NL)

‘Het fysieke geheugen van Nederland’, zo noemt directeur Wim Hoeben het vorige maand geopende CollectieCentrum Nederland. Dit enorme kunstpakhuis, een gebouw van 25.000 vierkante meter, met ongeveer een half miljoen objecten, is gevestigd in Amersfoort. In het CC NL worden de collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed opgeslagen.

Stallencomplex als opslag
De voorbereidingen voor deze centrale opslag begonnen al in 2011. Veel musea hadden hun collectie op verschillende plekken opgeslagen. Zo stond een deel van de collectie van Het Loo op de zolder van het stallencomplex. Ruimtes waar je ‘kruip door, sluip door’ naar spullen moest zoeken, waarvan niet altijd duidelijk was waar dat ene voorwerp lag.

Collectie
Musea kunnen niet alles laten zien; daarom is het belangrijk de rest van de collectie zorgvuldig en toegankelijk op te slaan, zodat het bij wisseltentoonstellingen gebruikt kan worden. Het CC NL is niet toegankelijk voor publiek; de museumconservatoren beslissen welke stukken in het museum te zien zijn. Voor studenten, onderzoekers, of hobbyisten is het wel mogelijk een afsprak te maken om een speciaal stuk te komen bekijken, hiervoor zijn speciale ruimtes gemaakt.
Nu de musea een gezamenlijke opslag hebben, is ook duidelijk dat de collecties soms mooi op elkaar aansluiten. Zo passen een foto van de inhuldiging van de koning en de echte troon uitstekend bij elkaar.
De opgeslagen voorwerpen zijn enorm divers: antieke meubels, schilderijen, maar ook kleding of gebruiksvoorwerpen als klokken en zelfs blikopeners.

Veiligheid en perfecte omstandigheden
Een gebouw met zoveel museumstukken, vaak ook van grote waarde, moet uiteraard goed worden beveiligd. De enorme zilvergrijze ‘blokkendoos’ langs de A28 ligt dan ook binnen een zwaar hekwerk, met drassige grond rondom en overal bewakingscamera’s. Beveiligers controleren alle bezoekers.
Dikke muren zorgen voor een constant binnenklimaat. Objecten die afkomstig zijn uit een boerderij, bijvoorbeeld van het Openluchtmuseum, worden in een quarantainekamer geplaatst. Hier kan de zuurstof uit de lucht worden gehaald, wat bijvoorbeeld houtworm doodt.

Codering
Vier verschillende collecties samenvoegen, betekende ook gaan werken met één systeem van administreren. Alle gegevens zijn gecontroleerd en samengevoegd en alle voorwerpen zijn voorzien van een barcode. Zo is nu uitstekend terug te vinden wat waar ligt of staat, en welke voorwerpen (tijdelijk) zijn uitgeleend aan een ander museum.

Archiefopslag bij View
Opslag op één plaats, goede beveiliging en perfecte omstandigheden; dat klinkt bekend. Waar had ik mijn dossier opgeslagen, op welke schijf/server? Was deze wel goed beveiligd?
Bij View is het mogelijk de fysieke dossiers op te laten slaan en toch snel beschikbaar te hebben. In combinatie met iView eenvoudig toegang tot net dat ene verslag, zonder in een stoffige ruimte alle dozen te moeten doorzoeken!

Content is gerealiseerd door: Helma Bode, scribia.nl