Blunder in strafdossier

Op 14 februari stond in De Gelderlander een bericht over de blunder van het Openbaar Ministerie: voor de derde keer is een foto van de kroongetuige Nabil B. opgenomen in het strafdossier. Nabil B. is de kroongetuige in het proces tegen de organisatie van Ridouan Taghi.

Sinds hij drie jaar geleden overgelopen is naar justitie, kwam hij in een zeer streng beveiligingsprogramma. Vervolgens werden zijn broer en advocaat de jaren erna vermoord. Al met al is duidelijk dat er alles aan moet worden gedaan hem te beschermen. Een foto opnemen in het digitale dossier, dat wordt verstrekt aan de advocaten en rechters die bij de zaak zijn betrokken, is dus absoluut een grote fout. “De gang van zaken maakt het noodzakelijk de werkwijze rond het samenstellen van (digitale) strafdossiers opnieuw tegen het licht te houden en aan te passen”, aldus een persbericht van het OM. Om de fout te herstellen is de betrokkenen gevraagd het dossier te ruilen voor een exemplaar zonder de bewuste foto.

Bij grote gegevensbestanden, metadata, is het natuurlijk van belang alles op de juiste plaats te krijgen. Welke gegevens in welk dossier, wie kan hier toegang tot krijgen en wie juist niet? Hoe lang moeten bepaalde gegevens bewaard worden? Ondanks de technische hulpmiddelen blijft de rol van mensen belangrijk. Zij implementeren de parameters die gebruikt worden. En daarmee blijft het mogelijk dat dergelijke fouten gemaakt worden. Helaas voor de kroongetuige, in dit geval. Voor de juiste gegevensopslag is het dan ook goed een deskundig bedrijf in de arm te nemen; bij View kunnen we met u meedenken en adviseren welke methode het best geschikt is. Content gerealiseerd door Helma Bode.

Deel dit bericht